voorlichtingsdag over Cushing

Vandaag zijn we naar een voorlichtingsdag over (de ziekte van) Cushing bij honden geweest in de diergeneeskundige faculteit in Utrecht.
De dag is geïnitieerd door Monique Post.Nadat haar Whippet is gestorven aan de gevolgen van deze nare ziekte heeft zij de Cushing contactgroep op FaceBook opgezet, waarvan ze nu nog de beheerder is.

De dag werd verzorgd door o.a. professor Hans Kooistra, met een heel goed college en uitleg van Sara Galac beiden endocrinologen en andere sprekers. Deze mensen hebben zich verdiept en zijn gespecialiseerd in de ziekte van Cushing.
Er zijn verhoudingsgewijs veel ruwhaar teckels bij ( dwerg-en Kaninchen teckels, die een predispositie hebben voor deze nare ziekte.
Onze Whoopi heeft de hypofyse afhankelijke Cushing. Ze is net 12 jaar en we willen haar nog graag een paar jaartjes houden.
Voor Teckelgekken die een teckel met Cushing hebben is die contactgroep een aanrader.
De symptomen in het kort:
Veel plassen en drinken, vaak dikke buik, slechte vacht, kale plekken.
Ik heb lang niet geweten wat we met Whoopi aan moesten qua ellende met haar huid, kale plekken, ontstekingen, heel slechte vacht etc.
Nu krijgt ze, nadat de diagnose Cushing was gesteld, Vetoryl, dat is weliswaar alleen symptoom bestrijdend, maar ze knapt zienderogen op.

Ook kwam ter sprake wat je rond oud-en-nieuw kunt doen als je hond bang is voor vuurwerk, dus daardoor gestrest raakt.
Alprazolam wordt vaak gebruikt om de gevoeligheid voor lawaai wat te dempen. Het mag in combinatie met Vetoryl gegeven worden. Vetoryl onderdrukt de (over-)productie van cortisol, óók als er wél een stresssituatie is en er dus extra cortisol zou moeten zijn. In zo’n geval kun je een paar dagen (voor en na oud-en-nieuw) geen of minder Vetoryl geven.

later meer………

De sheets van deze dag staan inmiddels met toestemming ook hier.