Aromatherapie bij honden,

Jaren geleden, we waren nog lid van de Teckelclub en we hadden nog alleen Whoopi, gingen we naar een lezing over aromatherapie bij honden. Dat was tijdens een regiobijeenkomst in een zaaltje in Rolde.

De bijeenkomst werd altijd druk bezocht, maar die keer was het zaaltje vol met veel onrustige teckels.

Het was een zeer interessante dag, vooral als je geïnteresseerde was in alternatieve middelen, zoals in dit geval in etherische oliën en de heilzame werking die daar vanuit kan gaan.

Die dag waren de hondjes erg onrustig, maar de spreekster begon onverstoorbaar aan haar verhaal. Ze had een professionele diffuser bij zich,die ze meteen aanzette. Nadat ze een minuut of tien aan het woord was, zei ze opeens: merken jullie dat het stil is? En ja, de hondjes lagen er rustig bij, geen gekef meet.

Dat maakte indruk op me.

Toen ze na haar inleiding dan ook vroeg welk hondje ze zou masseren was ik de eerste die riep en Whoopi werd heerlijk gemasseerd.

Dat nam ik over, maar zoals met veel dingen, de klad kwam er in en intussen ben ik vergeten welke olie goed was voor welke hond. Ze maakte zelfs onderscheid tussen reuen en teven.

Een aantal jaren geleden werd mijn jongste dochter Doterra consulente ( als hobby bij haar gewone baan) en ik was meteen haar eerste klant.

Mijn etherische olieën en diffuser

Zij had twee teckeltjes.

Hoewel haar klanten de olie voor zichzelf gebruikten, begonnen wij ook te kijken wat het voor onze teckels deed, intussen hadden wij Ylva erbij, die in het begin totaal gestoord was. 

Wendy probeerde uit wat bij haar teckels de voorkeur had. Ze mochten nl zelf kiezen.

Bij sommige olietjes wendden ze hun kopje af, bij anderen waren ze niet bij de diffuser weg te slaan. Grappig.

Onze teckels waren niet zo duidelijk in hun voorkeuren, maar als ik wat olie op mijn handen wrijf weet ik wel wanneer ze dat niet lekker vinden.

Terrashield was nooit een probleem, maar nu had ik Ylva’s bedje bespoten, te direct, te veel voor haar denk ik.

Ik heb regelmatig de diffuser aan, maar daar merk ik nooit iets van afkeer.

Belangrijk is om met een nieuwe olie te beginnen met hooguit 1 á 2 druppels.

Er zijn op internet meerdere mensen die cursussen aromatherapie aanbieden.

Let op wat je gebruikt, vooral als je met olie wilt masseren.

Je zou kunnen beginnen met een druppel Cederwood of een Citrus geurtje in de diffuser en op je hond letten. 

Ga niet masseren met teatree/melaleuca.

Zorg dat je hond de kamer uit kan, als hij de geur niet lekker vindt, een hond  heeft een gevoelig reukorgaan. Vooral voor Ylva vind ik het fijn om iets kalmerends te hebben.

Een olie werkt dus direct ontspannend en kalmerend. … Zoals ik al zei, kijk wat de  voorkeur is van je eigen hond. Dus laat de  hond zelf kiezen uit diverse rustgevende oliën. Je kunt bijvoorbeeld lavendel, ceder, kamille, vetiver of frankincense gebruiken. 

Er zijn etherische oliën die niet goed zijn voor honden, en let helemaal op met katten.

Zie bijvoorbeeld: //doemaarnatuurlijk.nl/etherische-olie-bij-honden/

En //www.helio.nl/blog/etherische-olie-honden

Als je je hond wilt masseren: 

 Let op dat je met maar 1 druppel ( in je handpalm wrijven) begint, over de haren, of onder de voetzooltjes met de olie die je hond heeft gekozen.

Denk er om dat lang niet alles wat etherische ( of essentiële) olie genoemd wordt dat ook is.

Met 1 druppel mag het al zo heten.

Soms is goede olie te koop bij een biologische winkel of een goede drogist.

Ik gebruik Doterra maar gelukkig zijn er veel merken die volledig biologisch zijn: de merken Farfalla, Jacob Hooy, Tisserand, Physalis, Aromed en Chi zijn de beste qua kwaliteit omdat ze biologisch zijn. 

Voor mij zijn in ieder geval Lavendel, Wild Orange, ceder wood, On guard en Terrashield belangrijk.

Maar in de diffuser kunnen veel meer lekker geurende olietjes.

Veilig om mee te beginnen was voor mij Wild Orange, maar ik heb meerdere citrus olietjes. Pas op met citroenolie bij honden.

Je moet het zelf uitzoeken.

Zonet probeerde ik het uit met Ylva, voor Ceder wood, Lavendel etc. wendde ze haar hoofdje af en vloog bij mij weg. Maar toen ik Wild orange probeerde was ze hevig geinteresseerd. Die heb ik dus nu in de diffuser. Het is een makkelijke olie, niet al te duur en geeft rust, maar ook een goed gevoel. Ylva krijgt bij ons altijd een partje mandarijn als wij dat eten dus de geur kent ze. Ik heb meerdere citrusgeuren.

Ik gebruik olie voor mijzelf voor diverse doelen.