Vergiftiging hond, symptomen en handelen.

//www.daploosdrechtseweg.nl/dierinfo/lijst-met-giftige-stoffen/

Symptomen van vergiftiging bij honden

  • braken;
  • afwijkende ademhaling;
  • afwijkende hartslag;
  • verminderd bewustzijnsniveau;
  • diarree;
  • speekselen/schuimbekken.

//www.anicura.nl/kennisbank/hond/hond-vergiftigd/

Wat te doen als: 

Ylva kreeg een keer glas binnen, toen ze als jong hondje, alles at, wat maar voor haar neus kwam.

Er waren twee flessen met inhoud uit de koelkast gevallen, ( het flessenrek brak).

Hoe we ons ook haastten om de boel op te ruimen en de hondjes weg te werken, van de plek des onheils, op een gegeven moment, hoorde ik Ylva kraken, jee.

Ik dacht alles zorgvuldig opgeruimd te hebben, maar glas springt alle kanten uit en er had zoetige frisdrank in gezeten.

Ik was behoorlijk geschrokken, belde meteen naar Reinout die intussen naar de supermarkt was: breng peperkoek mee, maar zonder Xylitol. 

Intussen zocht ik naar wattenschijfjes van katoen en samen met de peperkoek maakte ik er een nattig papje van, vermengd met slaolie, wat ik Ylva voorzette. Dat gekke diertje at dat op en de volgende dag kwamen er een paar stukjes glas van twee kleuren, ( klopte precies met de glaskleur van de 2 flessen) naar buiten met haar ontlasting.

Ik durfde hier niet mee naar de dierenarts omdat ik net een dramatisch verhaal had gehoord over een operatie met dodelijke afloop van een teckelpupje die een scherp botje had ingeslikt.

Soms moet je inventief zijn, soms moet je maken dat je bij de dierenarts komt zoals bij vergiftiging.

Voor vergiftigings symptomen: zie de link hierboven.

Denk ook aan paddenstoelen als je in het najaar door het bos wandelt, want je hond kan er van eten en ziek worden er zelfs aan dood gaan, dus vertrouw voor alle zekerheid geen enkele paddenstoel.

Laat je hond ook niet drinken uit sloten etc. met stilstaand  water.

Laat je hond geen koeienmest, schapenmest e.d eten, hou hem aan de lijn.

Je weet nl niet wat die dieren aan antibiotica etc binnen hebben gekregen, en/of ontwormingskuren etc, dat geldt zeker ook voor paarden, dus neem het zekere voor het onzekere.

Er zijn veel groente en fruitsoorten, bloemen en planten schadelijk voor onze honden, kijk op  de link hierboven.

Een heel kleine hoeveelheid van bijv knoflook of ui, geen paniek, afhankelijk van de grootte van hond en van de hoeveelheid. 

Ga niet zelf proberen je hond te laten braken met zoutoplossing of zo, maar ga naar de dierenarts, die geeft een verantwoord braakmiddel, maar dat helpt alleen als je er op tijd bij bent. Dus als het nog in de maag zit.

Er zijn veel websites op internet te vinden over vergiftiging, lange lijsten met wat goed en vooral slecht is aan groenten, fruit etc.  print dat uit en hang aan de binnenkant van keukenkastdeur of op plek waar je de lijst bij de hand hebt.

Let ook op pure chocolade, vooral kinderen kunnen dat zomaar ergens laten liggen.

Mijn kinderen waren ooit heel zuinig op een chocoladeletter, helaas vond onze Heidewachtel die en weg chocola, kind huilen, hond naar de dierenarts voor braakmiddel……